Peti Internacionalni festival Eufonija

11-19/DECEMBAR/2020/

NOVI SAD, SRBIJA

Pitajte nas
Pozovite nas

+381 69 28 56 502

O festivalu

Internacionalni festival harmonike i kamerne muzike “Eufonija” nastao je iz želje da u našem gradu oformimo manifestaciju koja će okupljati mlade talentovane akordeoniste, eminentne muzičare i pedagoge, služiti unapređivanju klasične umetnosti za harmoniku i doprineti razvoju položaja umetnika na harmonici na međunarodnom nivou.

Festival obuhvata tri segmenta : takmičarski, edukativni (predavanja eminentnih ljudi iz sveta klasične umetnosti) i kulturni segment (večernji koncerti).

 U cilju međunarodne  promocije mladih akordeonista ostvarili smo saradnju sa uglednim festivalom harmonike iz Pule (Hrvatska) , španskim Konzervatorijumom za muziku, Ardenca fondacijom iz Bugarske.

Uticali smo na stvaranje novih kompozicija za harmoniku i ansamble sa harmonikom, a delo na koje smo naročito ponosni je Prvi srpski koncert za harmoniku i orkestar “Memoria in Aeterna” Lazara Đorđevića, napisan 2017. godine u okviru obeležavanja važnog jubileja za novosadsku umetničku harmoniku – 100 godina od rođenja kompozitora Rudolfa Bručija. 

U okviru edukativnog segmenta organizovali smo predavanja istaknutih pedagoga i umetnika iz zemlje i inostranstva, koja su bila akreditovana od strane relevantnih državnih institucija zaduženih za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja.

Umetnici i pedagozi koji su nam ukazali čast i bili naši gosti su  Geir Draugsvoll, Mie Miki, Claudio Jacomucci, Raimondas Sviackevicius, Ander Telleria, Konstantinos Raptis,  Grzegorz Stopa, Zbigniew Ignaczewski, Snežana Nešić, Miloš Milivojević,  Krassimir Sterev, Mateja Zenzerovic, Borut Zagoranski, Radomir Tomić, Belma Šarančić Nahodović, Danijela Gazdić, Irena Merdović, Branko Džinović, Nikola Peković, Miljan Bjeletić, Zoran Božanić…

Program 5. Internacionalnog festivala Eufonija
11 - 19/12/2020/online izdanje

Gustav Holst: "Planete" - Multimedijalni koncert
11/12/2020

U istoriji muzike, britanski kompozitor i muzički pedagog, Gustav Holst, ostavlja upečatljiv trag delom Planete: Svita za Veliki orkestar, originalnog naziva Sedam komada za veliki orkestar. Reč je o orkestarskoj sviti koja se sastoji od sedam stavova, komponovanoj između 1914. i 1916. godine. Stavovi, kako sam kompozitor navodi, predstavljaju svojevrsne „slike raspoloženja“, a svaki stav dobija naziv po jednoj planeti sunčevog sistema i odgovara astrološkom karakteru koji je sam Holst definisao:Mars, nosilac rata (Mars, the Bringer of War), Venera, nosilac mira (Venus, the Bringer of Peace), Merkur, krilati glasnik (Mercury, the Winged Messenger), Jupiter, nosilac radosti (Jupiter, the Bringer of Jolity), Saturn, nosilac starosti (Saturn, the Bringer of Old Age), Uran, čarobnjak (Uranus, the Magician), Neptun, mistik (Neptune, the Mystic)

fejs masterklas 2211 sa logotipom
Majstorski kurs Nikole Pekovića
11 -13/12/2020

U cilju pružanja podrške mladim umetnicima na harmonici u ovom, po umetnost, teškom periodu, obezbedili smo BESPLATAN majstorski kurs Nikole Pekovića, profesora harmonike na Univerzitetu u Nišu.

Majstorski kurs održaće se u Kulturnoj stanici Svilara, Đorđa Rajkovića 6b, Novi Sad, u skladu sa epidemiološkim merama.

Prijave su otvorene do 7. decembra 2020. godine. Svaki kandidat ima prava na 2 besplatna časa. Prijave, sa Imenom i prezimenom, imenom mentora, navedenim programom, poslati na eufonija.ns@gmail.com. 

Broj mesta je ograničen. 

Lazar Novkov & Frame Orchestra
16/12/2020

Akustični sastav “Frame Orchestra” oformljen je krajem 2010. godine na inicijativu Lazara Novkova, novosadskog instrumentaliste i kompozitora čiju muziku ovaj sastav izvodi. Žanrovski okvir u kojem se Frame Orchestra kreće su World music, postmoderna, kabare, crossover, postjazz…Želeći da odgovore na pitanje o kakvoj muzici je reč, smišljen je “Ka-ka” (Kamerno – kafanski) muzički pravac, svojstven izvedbi ovog malog orkestra. Za sobom imaju dva objavljena albuma”Godina” 2011, “The Story” 2016, a snimljen je i treći album koji uskoro stiže do slušalaca.

Nova srpska muzika za harmoniku 5
19/12/2020

Nova srpska muzika za harmoniku predstavlja projekat koji traje već pet godina i kojim želimo da animiramo mlade kompozitore da stvaraju dela za harmoniku.

Ove godine, u saradnji sa projektom 2K+, Kulturnog centra Vojvodine Miloš Crnjanski, premijerno ćemo predstaviti tri koncerta domaćih autora za harmoniku i savremeni ansambl. 

Solisti na harmonici: Miloš Milivojević (Velika Britanija) i Miloš Katanić (Srbija)

DIrigent: Mikica Jevtić

Predavanje: Interpretacija kamerne muzike po metodi Stanislavskog

Autor: Luka Lopičić

Online predavanje 

uskoro više informacija

Takmičenje 2021

Uskoro više informacija…