15.maj 2023. 19 časova
Tango: istorijat i izvođačka praksa

dr Branko Džinović

Kulturni centar Vojvodine „Miloš Crnjanski“
Vojvode Putnika 2, Novi Sad

O predavanju “Tango: Istorijat i izvođačka praksa”

Na predavanju “Tango: Istorijat i izvođačka praksa”, dr Branko Džinović će predstaviti svoje istraživanje o razvoju tanga i diskutovaće izvođačke aspekte ovog sve popularnijeg muzičkog stila koji se redovno nalazi na koncertnim repertoarima akordeonista širom sveta. Ovo predavanje se zasniva na višegodišnjem iskustvu dr Branka Džinovića koje je stekao nastupajući sa različitim tango ansamblima ali i na njegovom studijskom boravku u Buenos Aire su gde je radio sa nekim od najznačajnijih tango bandoneonista današnjice koje je intervjuisao za svoje istraživanje.

Branko Džinović – kratka biografija

Branko Džinović je izvođač fokusiran na savremeni repertoar za harmoniku. Austrijski kritičari su njegova izvođenja opisali kao “eruptivna” (Kronen Zeitung) i “invetivna” (Neues Volksblatt). Magistarske studije harmonike je završio na Anton Brukner univerzitetu u Lincu u klasi profesora Alfreda Melihara. Doktorirao je izvođačke studije harmonike na Univerzitetu u Torontu 2017. godine, gde je odbranio doktorsku disertaciju sa fokusom na dijaloge izmedju Sofije Gubajduline, jedne od najznačajnijih savremenih kompozitorki današnjice i priznatih izvodjača na harmonici. Nastupao je u Kenedi Centru u Vašingtonu i Linkoln Centru u Njujorku. Kao solista i član različitih ansambala, Džinović je nastupao širom sveta. Snimao je za Radio Beograd, austrijski ORF i BBC. Aktivan je i kao kompozitor primenjene muzike. 2020. godine je dobio nagradu “Joakim Vujić” za najbolju muziku u predstavi Šabačkog pozorišta “Dva viteza iz Verone”.

16-17. Maj 2023.
Umetnost improvizacije na harmonici

Jovan Pavlović

Jovan Pavlović je međunarodno priznat akordeonista koji svojim stvaralaštvom i interpretacijom vešto spaja elemente džez, klasične i tradicionalne muzike. Ono po čemu se posebno izdvaja jeste virtuozno muziciranje na harmonici koje ga postavlja u najviši rang kada je ovaj instrument u pitanju, svetskim okvirima. Elegantne improvizacije, razvijene melodijske linije, umeće muzikalnog fraziranja ono je čime se izdvaja muzika koju Jovan Pavlović kreira, pružajući publici uvid u, za mnoge, do sada neotkriven svet umetnosti muziciranja na harmonici.

Vizionarskim, inventnivnim i kreativnim pristupom Jovan nas svojom interpretacijom i kompozicijama vodi na nezaboravno putovanje kroz World Music – upečatljivim ritmičkim obrascima, razvijenim harmonskim progresijama i obrtima, te lirskom improvizacijom. Njegova virtuoznost i stvaralačka originalnost hrabro dolazi do izražaja u solo projektima, gde muziciranje na harmonici kombinuje i nadograđuje inkorporiranjem savremene zvučne tehnologije.

Osnovno muzičko obrazovanje Jovan Pavlović stiče u Beogradu (Srbija). Predan rad i talenat doneli su ovom akordeonisti prestižne nagrade kako u zemlji, tako i u inostranstvu. Svoje školovanje tokom devedesetih godina 20. veka nastavlja na Norveškom muzičkom konzervatorijumu u Trondhajmu gde je kao jedan od najboljih bio dobitnik pune stipendije. Fokusirajući se na world music i jazz muzičke žanrove Jovan Pavlović razvija svoj jedinstven umetnički izraz.

Svoje muzičko umeće nadograđuje komponovanjem, aranžiranjem i produciranjem muzike za mnoge sastave, među kojima su i Trondhajmski simfonijski i džez orkestar, kao i bend Norveške vojske, gde je nastupao kao solista i predstavljao Norvešku na mnogim festivalima. U svojoj plodnoj muzičkoj karijeri Jovan je sarađivao sa mnogim internacionalnim džez i folk umetnicima kao što su Marius Neset (NOR), Bojan Zulfikarpašić (SER/FRA), Ivo Papazov (BUL) i Stian Karstensen (NOR).

Novembra 2020. Jovan je bio dobitnik prestižne norveške nagrade za kulturu „Umetnik grada Trondhajma“.

19. Maj 2023.
Komponovanje za harmoniku - zvučni izazovi 21. veka

Arshija Samsaminia (Iran)

Kulturni centar Vojvodine „Miloš Crnanski“
Vojvode Putnika 2, Novi Sad

Arshia Samsaminia (Teheran, Iran, 1989). Studirao je savremenu kompoziciju na Muzičkoj akademiji Sibelius u Finskoj, na Univerzitetu u Geteborgu, u Švedskoj, Univerzitetu umetnosti UDK u Berlinu, Estonskoj akademiji za muziku i pozorište i državnom muzičkom konzervatorijumu u Tbilisiju pod umetničkim vođstvom Helene Tulve, Malin Bang, Manolis Vlitakis, Tapio Tuomela, Ole Lutzuov Holm, Maka Virsalaze i dr. Trenutno je na doktorskim studijama na Univerzitetu Aristotel u Solunu u Grčkoj u klasi prof. Dimitrija Papageorgioua i prof. Kašpar Johanes Valter na Univerzitetu za nauku i umetnost u Bazelu Švajcarskoj. Bio je na usavršavanju na Međunarodnoj akademiji mladih kompozitora u Švajcarskoj u Tičinu, u klasi Oskara Biankia i Dimitrija Kourldianskog. Takođe je bio jedan od finalista nagrade „Jonathan Harvei Avard / Scholarship 2020” na univerzitetu Hadersfild Velikoj Britaniji. Samsaminia je sarađivao sa poznatim ansamblima poput: „Klangforum Vien Ensemble“, „Ensemble Modern“, „Musikfabrik“, „Garage“, „Stockholm Sako-phone Kuartet“, „Trio Estatico“, „Intercontemporain“, „Modern“, „Re-cherche“, „Trio Saeitenvind“, „Savremeni kamerni orkestar u Ljubljani“ i dr. Njegove kompozicije su odabrane i izvedene na brojnim festivalima kao što su: „Huddersfield Contemporari Music Festival“, „reMusik, OutHear Festival“, „Gaudeamus 2018“, „Sound and Images New York“, „Ticino Musica 2019“, „Crossroads“ 2020, „Poznan Contemporari MusicFestival“, „Miktur Festival“ i dr. Pohađao je majstorske kurseve koje su održavali Georg Friedrich Haas, Oscar Bianchi, Dimitri Kourldianski, Rebecca Saunders, Karlheinz Essl, Pierluigi Billone, Alekander Schubert, Tristan Murail, John Chovning, Jose Sanchez-Verdu, Klaus Lang, Dror Feiler, Michael Steen Finnissi -Andersen i dr. Njegova muzika je izvođena u Sloveniji, Švajcarskoj, Nemačkoj, Holandiji, Grčkoj, Poljskoj, Islandu, SAD-u, Italiji, Finskoj, Švedskoj, Španiji, Danskoj, Srbiji, Gruziji, Francuskoj.